Een ondernemende coöperatieve vereniging
Van & Voor MKB Accountants

Een MBO, altijd het onderzoeken waard

Nu de economie aantrekt, overwegen steeds meer ondernemers hun bedrijf te verkopen. In de zoektocht naar mogelijkheden wordt een MBO vaak over het hoofd gezien. Vooroordelen als ‘De koper kan het toch niet financieren’ of ‘Een MBO leidt tot een lagere koopsom’ smoren de plannen vaak al in de kiem. Maar u doet uzelf als verkopende partij toch echt tekort als u de mogelijkheid van een MBO zonder onderzoek terzijde schuift. Onze ervaring leert dat een marktconforme transactie altijd mogelijk is wanneer er bereidheid is bij de koper en de verkoper. 

Waarom kiezen voor een MBO?
Anders dan u misschien zou verwachten, leidt een MBO juist vaak tot een goede transactie voor zowel de verkoper, het bedrijf, als het kopend management en het personeel.
Onderling vertrouwen, de sfeer van ‘We willen er samen uitkomen’ en elkaar wat gunnen, maken vaak creatieve(re) oplossingen mogelijk, waardoor wederzijdse belangen mooi in evenwicht gebracht kunnen worden. Het ontspannen onderlinge overleg maakt dat er soms meer mogelijk is om tot een, voor beide partijen, goede deal te komen dan bij verkoop aan een externe partij. 

Wij hebben al veel MBO’s, van groot tot klein, begeleid en durven onszelf daarom gerust specialist te noemen. Soms begeleiden we alleen de verkoper of koper - iedere partij heeft dan zijn eigen adviseur - maar vaak hebben wij de rol om zowel de belangen van de verkoper als die van de koper te behartigen. Als er een voldoende basis van onderling vertrouwen is, werkt dit heel goed. 

De voordelen van een MBO op een rij:
-          Veel kennis aanwezig bij kopend management, weinig uitleg nodig
-          Geen of nauwelijks sprake van due diligence
-          U verkoopt uw bedrijf aan iemand die u door en door kent
-          Goede transactie mogelijk tegen reële prijs
-          Gunfactor vergroot slagingskans

 Een MBO, wel of niet?
Als u een MBO overweegt (als koper of als verkoper), is het sowieso verstandig contact op te nemen met een adviseur, liefst met een adviseur van ‘t AccountantHuis natuurlijk. Na een eerste gesprek, kunnen wij u al snel duidelijkheid geven over de mogelijkheden en de consequenties voor verkoper en koper. Dan weet u of een MBO past bij uw wensen, doelstellingen en mogelijkheden, en of het zinvol is om het traject te starten.

 Meer weten?

Wij, de leden c.q. corporate finance adviseurs van het Vaktechnisch DienstenCentrum  van ’t AccountantHuis, hebben ruime ervaring op dit terrein. Wij staan u hierbij graag terzijde.

Deze onderhavige vaktechnische bijdrage is geleverd door Jonkers Advies, één van de leden van ’t AccountantHuis, zie http://bit.ly/2mLeCU1.

 

 

Contactgegevens

Sleutelbloemstraat 8
7322 AG APELDOORN
Telefoon: 085 - 04 38 490
secretariaat@accountanthuis.nl

Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacystatement
Cookieverklaring

Sponsor

't AccountantHuis is sponsor van Natuurmonumenten